Bliv klogere på bæredygtighed

Hvad er greenwashing?

Greenwashing

Hvornår er en virksomhed bæredygtig og hvornår er der tale om greenwashing?

Hvad er greenwashing?

Greenwashing er en praksis, hvor virksomheder markedsfører sig som værende mere bæredygtige, end de reelt er. Det kan være ved at bruge udtryk som "miljøvenligt" eller "bæredygtigt" på deres emballage eller i deres reklamer, selvom deres produkter ikke er det. Dette kan være skadeligt for forbrugerne, da det kan føre til misvisende opfattelser og valg, der ikke støtter en bæredygtig fremtid. Som forbruger kan det være svært at gennemskue, hvilke virksomheder der virkelig er bæredygtige, og hvilke der blot bruger bæredygtighed som en markedsføringsstrategi. Her er nogle ting, du skal være opmærksom på, når du vurderer en virksomheds bæredygtighed:

Lav kvalitet

Hvis et produkt ser ud til at være billigt og ikke har en lang levetid, kan det være et tegn på, at virksomheden ikke fokuserer på holdbarhed og kvalitet. Det bidrager desværre til spil og affald, da produktets levetid er kort og man måske ikke kan reparere produktet. Derfor er det vigtigt at vælge produkter med lang holdbarhed og høj kvalitet.

Manglende transparens

Man skal også være skeptisk over for virksomheder, der ikke deler detaljer om deres bæredygtighedspraksis eller bare generelt er uklare omkring, hvad deres "bæredygtige" produkt egentlig indebærer. Hvis en virksomhed hævder at være bæredygtig, men ikke giver nogen konkrete detaljer om, hvad de gør for at reducere deres miljøpåvirkning, kan det være et tegn på, at de blot bruger bæredygtighed som et markedsføringstrick og dermed pynter sig med lånte fjer. En bæredygtig virksomhed vil normalt være åben om deres produktion, herunder hvor deres materialer kommer fra, og hvordan deres produkter fremstilles. Hvis en virksomhed ikke er villig til at give denne information, kan det være et tegn på, at de har noget at skjule. Først og fremmest skal man se efter certificeringer og mærker, der garanterer, at produktet er bæredygtigt. Nogle eksempler på certificeringer er GOTS (Global Organic Textile Standard) og Oeko-Tex.

Grønvaskede mærkater

Mærkater som "grønne" eller "økologiske" kan være misvisende, hvis de ikke er godkendt af en anerkendt tredjepart. Nogle virksomheder kan også oprette deres egne mærkater, som kan være mindre strenge end de offentligt anerkendte mærkater. Certifikater der er oprettet af en producent eller virksomhed selv viser som ofte kun et begrænset billede af deres bæredygtighedspraksis. Disse certifikater kan være skræddersyet efter virksomhedens egne behov og kan derfor give et vildledende billede af virksomhedens bæredygtige praksis.

Tredjepart certificeringer

Derfor skal man kigge efter tredjeparts certificeringer, som dækker forskellige aspekter af bæredygtighed, herunder social, økologisk, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Nogle eksempler på anerkendte tredjeparts certificeringer inkluderer Fair Trade Certified, Forest Stewardship Council (FSC), Global Organic Textile Standard (GOTS), Cradle to Cradle (C2C), og EU Ecolabel. Fair Trade Certified fokuserer på social bæredygtighed ved at sikre, at producenter og arbejdere får fair betaling og arbejdsforhold. FSC fokuserer på økologisk bæredygtighed ved at sikre, at skove og skovprodukter er forvaltet på en bæredygtig måde. GOTS fokuserer på både social og økologisk bæredygtighed ved at sikre, at tøj og tekstiler er lavet af økologiske materialer og under fair arbejdsforhold. C2C fokuserer på miljømæssig bæredygtighed ved at sikre, at produkter er designet til at blive genanvendt eller genanvendelige.

Ignorerer sociale

påvirkninger Bæredygtighed handler ikke kun om miljøet, men også om sociale påvirkninger. En virksomhed, der ignorerer arbejdsforholdene i deres produktionskæde eller ikke tager hensyn til lokalsamfundene omkring dem, kan ikke betragtes som bæredygtig. Derfor er social bæredygtighed også en stor del af debatten. Social bæredygtighed dækker over alt lige fra fattigdom og børnearbejde til arbejdsvilkår og ligestilling. Det er alt som vedrører menneskelige faktorer. Som virksomhed kan man sagtens lave produkter i bæredygtige materiale, men samtidigt have ringe arbejdsvilkår for dens medarbejdere, hvilket er i strid mod de sociale bæredygtighedsprincipper. Derfor er det vigtigt, at man tager højde og ansvar for alle led af sin værdikæde. Det vil sige, at man sikrer sig ordentlige forhold hos alt lige fra landmændene, som laver råmaterialerne til syerskerne som syer ens produkter. Endelig er det vigtigt at huske på, at det ikke altid er muligt at købe 100% bæredygtige produkter. Men ved at være opmærksom på virksomhedernes praksis og tage informerede valg, kan vi alle bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Det er de små skrift mod en grønnere fremtid, som gør den største forskel.

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de bliver offentliggjort.

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.

Gå til toppen

Til alle 4 årstider

Merinould er fantastisk til at regulere kroppens temperatur. Når det er koldt, vil ulden holde dit barn varm, og når det er varmt, virker uld kølende.

Naturens eget materiale

Vores produkter er strikket og vævet af det blødeste rene merinould.
For naturen og dit barns skyld.

En tryg søvn i merinould

Merinould er med til at holde dit barns krop i balance og giver dermed dit barn en god og tryg søvn.

Nemt at holde

Vores produkter kan maskinvaskes på 40 grader. Centrifugeres let og tørretumbles ved lav temperatur.